Saltar al contingut Salta a la barra lateral esquerra Saltar al peu de pàgina

La Cavalcada

La nit de la vigília de Reis, infants i grans envaeixen els carrers de la ciutat per gaudir del gran esdeveniment.

A la seva arribada, Ses Majestats, pugen en una tribuna on l’Alcalde d’Igualada dóna la benvinguda als reials personatges i un Rei s’adreça a la mainada, els felicita pel seu comportament, pel seu amor a l’estudi i els encoratja a ser bons minyons.

Després de les sàvies paraules, Ses Majestats muntats en artístiques carrosses fan l’entrada triomfal i comencen el seu recorregut per la ciutat, escortats per mig miler de patges i un reguitzell innombrables camions carregats de joguines.

La nit màgica

La nit de reis és realment una diada tan entranyablement viscuda, que tots la portem al cor; els grans recordem la nostra infantesa i ens emmirallem en aquells ulls escrutadors de la mainada que parlen sense paraules, entre joia, sorpresa i quelcom de temor.

És molt emocionant poder veure com els patges amb unes llargues escales pujen, carregats de paquets, als balcons de les cases. És encara més especial poder-ho gaudir des de l’interior de les llars on els infants desitgen veure als esperats personatges.

És una festa que a tots ens porta records entranyables que hem viscut i que revivim any en any. Ens envaeix una alegria interior un desig de sentir-nos infants i alhora una irresistible ansietat per desvetllar aquells secrets tan gelosament guardats per la Comissió Organitzadora de la Cavalcada.

Les carrosses

“Els Reis Mags quedaren fascinats per un estel molt especial. Era una llum nova en el firmament. Avesats com estaven a observar els estels, coneixedors de les diverses formes que habitaven l’espai celeste, no podien quedar indiferents davant d’aquell fenomen.

Melcior coneixia molt bé el lloc precís per on sortia el Sol cada matí. Cada albada era una meravella de llums i colors. A l’hora de la posta, l’espectacle era magnífic.

Gaspar recordava cadascú dels astres que al llarg de la seva vida havia anat descobrint. Dibuixava les constel·lacions i els donava nom.

Baltasar passava nits senceres contemplant els estels. Mirava amb admiració la lluna, les seves llums i ombres canviants nit rere nit.

Els tres Reis eren savis inquiets, desitjaven saber què volia dir aquella nova llum. Decidits, emprengueren el viatge seguint el moviment de l’estel, cadascú des del seu país. Sempre havien sentit, tot contemplant la natura, que el seu cor s’omplia de satisfacció i de joia, malgrat els misteris que s’hi amagaven.
Quan arribaren a Betlem s’adonaren que la grandesa de l’univers era present en el nadó de l’establia.”

No ens estranyi, doncs, que en la nit de Reis se’ns encomani a tots la il·lusió i l’alegria d’aquells savis d’Orient que, seguint una estrella, trobaren a Déu.

L’admiració per la natura i la recerca que hi ha en els misteris de l’univers acompanyen els Reis en les seves carrosses. L’estrella lluminosa els guia a tots tres. L’astre Sol, la lluna i els planetes són les meravelles de la creació que els han portat fins a la saviesa.

Assumpta Claramunt Elias
Llicenciada en Geografia i Història – Especialitat d’antropologia Cultural

Carrossa_1-reis-igualada-585x585
Carrossa_2-reis-igualada-585x585
Carrossa_3-reis-igualada-585x585
Carrossa_4-reis-igualada-585x585
Carrossa_5-reis-igualada-585x585
Carrossa_6-reis-igualada-585x585
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Carrosses màgiques, però també didàctiques

Aquestes carrosses representen el sol (rei blanc), planetes (rei ros) i la lluna (rei negre). Tinguem en compte que els Tres Reis eren astròlegs.

El mes d’agost ja es comença a treballar en la confecció d’aquestes noves carrosses. Són les empreses Tàsias, de la nostra ciutat, i Artilugi, de Sabadell, i sota la direcció del mateix Sr. Budesca les encarregades de la seva construcció.

El cost, però, és molt elevat, i gràcies a l’aportació econòmica i desinteressada de mols particulars, comerços i indústries igualadines, com també gràcies al benefici obtingut en el concert de Rotary Igualada i la col·laboració de l’Ajuntament de la ciutat, es va poder fer realitat la seva construcció.

Llaminadures

Des de fa temps, totes les llaminadures que regalen amb distintiu dels Reis d’Igualada són sense gluten, però perquè tothom n’estigui assabentat, tots els embolcalls dels caramels i de les monedes de xocolata, duen el símbol que els identifica com a aptes per a celíacs. Sols són certificades les llaminadures que porten l’embolcall amb els símbols que identifiquen als Reis d’Igualada.

Sense gluten

CERTIFICAT CARAMELS

CERTIFICAT MONEDES DE XOCOLATA

Cavalcades

La Cavalcada dels Reis d’Igualada és una de les més antigues de Catalunya, remuntant-se al 1899.

Tot i algunes interrupcions puntuals per motius diversos, cal destacar la seva continuïtat al llarg dels anys, convertint-la en una festa oberta a tothom que aconsegueix que, any rere any, la Nit de Reis sigui la més màgica de totes.

Organització

La cavalcada de Reis d’Igualada des dels seus orígens ha estat organitzada per una entitat privada oferint el sentit de la festa a tota la ciutat, sigui quina sigui la seva manera de pensar, compta amb l’ajuda de particulars, voluntaris, altres entitats, indústries, comerços i amb el suport de l’Ajuntament d’Igualada.

De l’any 1899 i fins al 1936 va ser el Centre Catòlic, fent front als diferents estats polítics i de pensament, qui es va encarregar d’organitzar la festa.

Els primers anys des del 1941 està organitzada pel “Centro Nacional y Acción Católica” i anys més tard és la Comissió Organitzadora de la Cavalcada dels Reis qui en té cura.

L’any 1999 la Comissió de la Cavalcada dels Reis d’Igualada es reforça com a estructura interna i d’organització creant la “Fundació Privada Reis d’Igualada”, adaptant la festa als temps actuals però mantenint sempre el mateix sentit:

QUE NO FALTIN REGALS PER A NINGÚ!

Dates clau

Els patges i les escales

Molts joves del país del Patge Faruk s’ofereixen voluntàriament a venir a Igualada la nit de reis amb un únic objectiu, fer possible el repartiment a domicili dels regals.

ELS NOSTRES AJUDANTS

Una de les icones que caracteritzen la Cavalcada de Reis d’Igualada són les escales. Aquests estris acompanyen a la Reial Comitiva al llarg de tot el seu recorregut pel centre de la ciutat, per complir la seva funció, facilitar als patges el lliurament dels regals.

JA ARRIBEN ELS REGALS

Zona tranquil·la

Des de l’any 2023 la cavalcada de reis d’Igualada compta amb una zona tranquil·la pensada i habilitada per a totes aquelles persones amb hipersenibilitat sensorial, TEA, algun tipus de diversitat funcional, persones grans o tothom qui vulgui gaudir de la festa en un entorn tranquil.

COM FUNCIONA

Història de les carrosses

Des de l’origen de la nostra cavalcada, l’any 1898 i fins al 1961, els Reis arribaven a la nostra ciutat muntats en cavalls.

Va ser l’any següent, el 1962, en què els Reis van arribar a Igualada en fastuoses carrosses costejades majoritàriament per aportacions particulars.

HISTÒRIA

BENVINGUTS!

Els Patge Faruk voldria saber la vostre edat

Els Patge Faruk voldria saber la vostre edat

Ets major de 12 anys?