Saltar al contingut Salta a la barra lateral esquerra Saltar al peu de pàgina

El Patge Faruk

Sóc el patge Faruk, l’emissari dels tres Reis d’Orient a Igualada.

Recordeu que arribo cada 28 de desembre, amb il·lusió i ganes de retrobar-me de nou amb vosaltres, i que seré a la comarca per ajudar, si cal, a millorar la vostra conducta fins a la màgica nit del 5 de gener quan arriben Ses Majestats.

Arribo a Igualada des de l’any 1943, convidat per un bon igualadí, el  Sr. Lluís Valls . Com a emissari dels meus senyors els Reis d’Orient, la meva arribada, acompanyat de molts patges, cada dia 28 de desembre serveix per a recordar-vos que Ses Majestats ja estan arribant i donar-vos alguns consells del que més ens agrada, a nosaltres i als vostres familiars, pares, avis, tiets…

Em podeu seguir a les meves xarxes socials

Twitter

Facebook

L’emissari dels Reis

Un dels actes cabdals en aquesta preparació és l’arribada del Patge Faruk, l’ambaixador de Ses Majestats. El dia 28 de desembre, festa dels Sants Innocents, arriba majestuosament el Patge Faruk . La mainada acompanyada de pares, avis i altres familiars, acut a rebre el gran personatge, envoltat d’una multitud de patges.

L’espectacle de l’entrada de l’ambaixador de Ses Majestats impressiona els menuts que el reben cantant l’himne : “Benvingut Patge Faruk”. El personatge, amb paraules entenedores, explica a les nenes i als nens què és el que han de fer per acontentar els seus senyors, que vénen de terres llunyanes i arribaran a Igualada al capvespre del dia 5 de gener, carregats de paquets plens de joguines.

El Patge Faruk porta dos llibres: el blanc per apuntar els nens i nenes que es portin bé i el negre, on hi apuntaran els que facin malifetes. Recomana a tots els nens i nenes que siguin bons minyons, que obeeixin als pares, que facin els deures del col·legi, que no es barallin ni amb els germanets ni amb els amics, etc. Si ho fan així, tots passaran al llibre blanc i el dia 5 de gener Ses Majestats els portaran molts regals.

A partir del dia 28 de desembre el patge Faruk, parla cada dia a través de les emissores de ràdio i anomena un reguitzell de nens i nenes pels seus noms i cognoms, els retreu les seves entremaliadures i els diu que encara tenen temps d’esmenar-se i així complaure a Ses Majestats.

El dia 1 de gener al migdia els nens i nenes d’Igualada lliuren la carta al Patge Faruk, perquè la faci arribar als reis Melcior, Gaspar i Baltasar. L’ambaixador de Ses Majestats els fa unes reflexions, els dóna els darrers consells perquè el seu comportament agradi als reials personatges i si és així, els tractaran amb generositat. En la missiva demanen a Ses Majestats tot el que desitgen i els fan avinent que seran cada dia més bons minyons.

Els llibres

En l’arribada a Igualada, el Patge Faruk sempre va acompanyat dels dos llibres, el blanc i el negre, i que són portats per dos patges que se situen al costat de l’emissari de Ses Majestats, mentre aquest s’adreça al públic assistent.

L’aparició dels llibres blanc i negre en la Festa dels Reis d’Igualada va estretament lligada a l’arribada del Patge Faruk. Tot i això, en una antiga crida de l’any 1911 ja parla sobre el fet que els Reis d’Orient apunten el comportament de la mainada. Durant els primers anys de l’existència del patge Faruk, les crides encara donen a entendre que són Ses Majestats els que registren els comportaments de les nenes i els nens.

A partir de l’any 1946, les crides ja ens confirmen que és el Patge Faruk qui apunta el comportament dels nens i nenes als llibres blanc i negre.

“Per tal de poder fer bé la meva feina, porto dos llibres, un de blanc i un altre de negre. En el blanc aniré anotant tots els nens que tenen un bon comportament.”

“No cal dir, perquè ja us ho imagineu, qui apuntaré al negre, oi?
Doncs sí, hi apunto a tots els qui tenen alguna cosa a millorar. Però com que el meu objectiu és que tothom pugui tenir el seu regal la nit de Reis, els qui facin cas de les meves observacions, els aniré canviant de llibre.”

Dates clau

L’himne del Patge Faruk

La lletra de l’himne al Patge Faruk la va escriure Lluís Valls i la música es va encarregar al mestre Joan Just per l’any 1953. La primera gravació es va fer l’any 1955.

LA PEÇA MUSICAL

Missatges a la ràdio

La millor manera que teniu per saber el que ens agrada als Reis, és preguntant als vostres pares i avis. Sempre els heu de fer cas. Amb alguns de vosaltres parlaré per la Ràdio amiga , indicant el que heu de millorar, i a tots us veuré el dia 1 de gener, quan em porteu La Carta als Reis amb les coses que demaneu.

LLEGIR MÉS

BENVINGUTS!

Els Patge Faruk voldria saber la vostre edat

Els Patge Faruk voldria saber la vostre edat

Ets major de 12 anys?